Carl Jularbo 06.06.1893 - 13.02.1966

 

Carl Jularbo,spelmannen som visste hur dragspelsmusik skulle spelas.Hans spelstil är den överlägset mest kända i Skandinavien.Han spelade in ca: 1577 titlar mellan 1913-1962,den mest kända är Livet i Finnskogarna.Det är bara att hålla med Rune Gnestadius när han sade att "Carl Jularbo han var folkets speleman"...så sant som det är sagt.

Det finns ju olika tidsperioder i Jularbos dragspelsliv som man mer eller mindre favoriserar.Somliga har som favorit den korta perioden 1946-50 då den eminente dragspelaren o trumpetaren Lill-Acke Jacobson medverkade.Vad har vi för mer perioder då?Jo en annan favorit för många är mitten av -30 talet o början av -40 talet då Eberhardt Jularbo medverkade.Sölve"alltid leende"Strand medverkade ju stundligen i en del mycket bra inspelningar.Han hade ju inga större utsvävningar med sin andrastämma,men den var taktfast och följsam.Den tidsperioden jag har kommit att tycka bäst om är en superkort period.Nämligen Tv inspelningen från Klockarnäs Festplats.Där visade Carl o Eberhardt vem som var o är herre på täppan vad anbelangar gammaldansmusik.

En god vän till Carl Jularbo var Fritz Christiansson. Vid ett besök hos honom på Västerlånggatan i Gamla stan, så ringde det på dörren. Nu kommer Calle Gylling säger Jularbo, han skulle komma upp idag. När han öppnade dörren så stod istället en hel skara med barn som var på skolresa till Sthlm och som helt självklart ville hälsa på Carl Jularbo. Inför denna överraskande situation så bad han barnen att återkomma om en timme, för han ville så gärna bjuda dom på någonting. Det går bra hade lärarinnan svarat, vi kan under tiden gå till slottet och titta hur vår kung bor, för vi har kommit till Sthlm i första hand för att hälsa på Carl Jularbo och kungen.Vid återbesöket så fanns det saft och bullar framdukat till denna skolklass.

Hasse Tellemar gjorde en intervju med Helge Roundqvist.
Vid intervjun framkom att H. Roundqvist var Jularbos inspelningschef under ca 25 år.Det var aldrig några problem att ha Jularbo i inspelningsstudion, han höll alltid sin klara linje som den gehörsspelare han var utav stora mått. Han hade spelmansglädjen inom sig och kunde förmedla den till mikrofon och förstärkare och ut till den stora allmänheten.Jularbo ville aldrig ha med några stora orkestrar och det ville inte den stora allmänheten heller ha. Det skulle vara Jularbo och därmed basta. Det var nog så att den starka rytmkänslan i hans spelstil utgjorde den så kallade Jularbostilen. På ett utav sina dragspel hade Calle både svenska och norska flaggan som dekor, vilket vittnar om hans popularitet även i Norge.Det är väl känt att det har stormat en del kring ”dragspelet”, Jularbo var mycket mån om att kalla det för ”instrumentet” Författarinnan Moa Martinsson blandade sig i kulturdebatten och drog en lans för Carl Jularbo som en motpol till Bethoven.Slutligen avslutas intervjun med att Helge Roundqvist anser att den särpräglade och kunnige Jularbo icke får förbigås när vårt århundrades svenska musikliv skall skildras.

Eberhardt, kallad Ebbe deltog i en radiointervju 1966. 
Den första frågan från Tord Karlsson gällde när Ebbe började att spela tillsammans med sin far Carl Jularbo. Svaret blev, att Ebbe var 15 år och då gällde det en dragspels gala på Auditorium där Olle Jonny och Ebbe fick vara med som unga dragspelare.Inte förrän 1933 så ingick Ebbe i Jularbotrion, som fiolspelare fanns Fiol-Pelle. Ernst Rolf gav fiolinisten Helge Eriksson som han egentligen hette, namnet Fiol-Pelle då han ansåg att det skulle klinga lite illa att det på konvoluten skulle stå Jularbo-Kalle och Helge Eriksson.Detta samspelande fortgick fram till 1945. Under tiden hade trion utökats till kvartett, den utökades då med dragspelaren Kalle Gylling.Ebbe var mer lagd åt det så kallade moderna, men detta löstes mellan far och son på ett galant sätt. Ebbe spelade det mer moderna med sina musiker, men spelade den mer tradionella musiken tillsammans med sin far.
1953 på Svenska flaggans dag fyllde Carl Jularbo 60 år. Ett uppträdande gick av stapeln i Kungsträdgården och ett större uppbåd av människor har sällan skådats, antalet uppgick till mellan 60-70000 personer. Vid avfärden efter avslutat uppträdande sprang tusentals människor efter bilen med Jularbo och det hurrades och ropades. En avfärd som skulle hedrat en konung.Fritz Christiansson anordnade en 60-årsgala på Medborgarpalatset. Framstående dragspelare från Norge, Finland och Danmark deltog.Fritz Christiansson tyckte att det var synd att bara stockholmare skulle få avnjuta detta arrangemang, så han såg till att det blev en veckas segertåg. Vid ett tillfälle under denna vecka kom dom till Uddevalla. Publiken var entusiastisk. Men när det var dags för Carl Jularbo att träda fram på scenen med sina ”instrument” en-två- och treradiga, då var kulmen nådd. En person ur publiken klev helt resolut upp på scenen och och framhöll de duktiga dragspelare som hade framfört så fina nummer, men han visste att publiken hade väntat på Calle och därför bad han att det skulle utbringas ett 4-faldigt leve för Jularbo.

 

Startsida

Jularbo T-shirt

04.04.2014 15:19